top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverNeel van Leeuwen

Motherly care

Moeder volgens het van Dale woordenboek

0.1 vrouw die één of meerdere kinderen heeft of gebaard heeft 0.2 vrouw die als een moeder zorgt

Vele vrouwen zullen op Moederdag rondlopen met tranen achter hun ogen. Bijvoorbeeld om de moeder die ze nooit echt hebben gehad, de moeder die niet meer dichtbij is in het Aardse bestaan, of het gegeven dat elke poging om zelf een kind te dragen tot nu toe niet heeft gewerkt, een kind er nooit van is gekomen, ze een kindje hebben verloren of miskraam na miskraam het vertrouwen heeft geschaad.

Vele vrouwen zullen zich omgeven door hun kinderen en deze dag met veel vreugde vieren of voor het eerst met een ‘eigen’ kindje deze dag doorbrengen.

Vragen als ‘heb je kinderen’ of ‘ben je moeder’ hebben me altijd gefascineerd, al is het in essentie natuurlijk een vrij normale vraag. De vraag ‘wil je zelf dan geen kinderen’ wordt mij persoonlijk vaak gesteld zonder daadwerkelijk de vraag te stellen.

Ik herinner me dat ik als kind vaak fantaseerde over moeder worden van de wereld. De kinderen, volwassenen en families die op mijn pad zijn verschenen wil ik als vanzelf verzorgen met ‘motherly care’. Ik wil een ieder terug brengen naar de herinnering dat we ons thuis mogen voelen, op ons gemak, dat we geliefd zijn, enorm mogen liefhebben, dat we gedragen worden, hoe dan ook. En vanuit dat perspectief heb ik me altijd een moeder gevoeld.

Even los van de eventuele commercie weerstand, wens ik dat iedereen ‘Moederdag’ viert. Wij allemaal dus, als onderdeel van de natuur en Moeder Aarde. De aarde draagt altijd, met of zonder tranen. En het hele ‘wel’ of ‘geen’ moeder ‘zijn’ voelt eigenlijk zoveel groter, zoveel meer omvattend.

Laten we verzorgen en voor ons laten zorgen.


36 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Moed

Comments


bottom of page